Често задавани въпроси - FAQ :

за работа с подемни платформи, които възникват във вас, и на които отговарям в текста по-долу.
Строителната подемна платформа – mast climbing work platform е подвижна работна площадка, която подпомага работата на строителните специалисти във фасадното строителство. Ще срещнете mast climbing work platform MCWP – под различни наименования на българския пазар: Подемна платформа, Мачтов подемник, Мачтова платформа, Фасадна платформа, Фасадна вишка. Всички тези различни наименования обобщават подемната платформа.
Подемните платформи представляват модулни съоръжения състоящи се от моторна група, хоризонтален под или работна площадка, колони или мачтови секции, табло за управление, парапети, удължения(екстеншъни). Подемните платформи биват едноколонни и двуколонни подемни платформи. Всеки един модел платформа има допустими технически характеристики зададени предварително от производител.
Спрямо вида на колоната или мачтовата секция, производителят е определил максимална височина, максимална дължина, товароносимост и скорост на движение на подемната платформата. Колоните или мачтовите секции могат да бъдат  триъгълни ферми, квадратен кух профил или квадратна ферма и са с дължина на около 150см. Височината на монтаж на подемните платформи се определя броя колони/мачтови секции, които ще използвате за съответния монтаж, за достигане до желаната височина.
Дължината на подемните платформи зависи от техническите характеристики заложени от производителя. Подовете или хоризонталната работната площадка е на модули от 150см, като дължината на подемната платформа зависи от това дали подемната платформа, ще бъде едноколонна подемна платформа или двуколонна подемна платформа. Еднколонната подемна платформа с колона от квадратен кух профил е с максимално допустима дължина до 6.9м, с триъгълна ферма е с максимално допустима дължина до 8.75м, с квадратна ферма е с максимално допустима дължина до 13м. Двуколонната подемна платформа с колона от квадратен кух профил е с максимално допустима дължина до 24.60м, с триъгълна ферма е с максимално допустима дължина до 28.0м, с квадратна ферма е с максимално допустима дължина до 35.0м.

Продажба и отдаване под наем на строителни подемни платформи

Скоростта на движение на подемните платформи зависи от техническите характеристики заложени от производителя, от европейските директиви и стандарти и от вида на колоната/мачтовата секция, с която е произведен мачтови подемник. За подемната платформа произведена с квадратен кух профил скоростта на движение е 7,5м/мин., с триъгълна ферма скоростта на движение е 10,6м/мин., с квадратна ферма скоростта на движение 6м/мин или 12м/мин, спрямо производителя на подемната платформа. Скоростта на движение на подемните платформи е фиксирана от производителя и не може да бъде променена. Другите елементи съставляващи подемната платформа са предпазни парапети, предпазител за колоните и електрическо табло за управление.
След като сте запознати с устройството на подемните платформи, следва основният въпрос: Защо да използвам подемни платформи?

Подемните платформи са доказали се във времето съоръжения за строителство и изграждане на фасади. Предимствата на подемните платформи са:

  1. Бърз монтаж – подемна платформа с височина 50м. и дължина 30м., равняващо се на 1500кв.м. фасадна площ се монтира в рамките до 8 работни часа.
  2. Лесна за работа по фасадата – подемната платформа е подвижна работна площадка, предоставяща възможност материалите необходими за изграждане на фасадата да бъдат разположени по цялата дължина на работната площадка, като по този начин предоставя на строителния работник улеснение по изграждането на фасадата, като материалите са на необходимата за работа височина.
  3. Скорост на придвижване – едно от основните предимства при използването на подемни платформи е, че хората и материалите се движат заедно, като по този начин спестяват време за придвижване по фасадата, като намаляват риска от злополука.
  4. Време за изпълнение на СМР – благодарение на гъвкавостта и адаптивността към фасадата, подемните платформи подобряват времето за изпълнение на СМР по фасадата.
Да обобщим за подемните платформи: Подемните платформи са едно отлично решение за СМР по фасадите. Дали за новоизграждащи се фасади или СМР за саниране, подемните платформи дават бързина на изпълнение и висока продуктивност в СМР-то. Ако искате и вие да работите с подемни платформи, обадете ни се на +359877360060 или ни пишете sales@platformi.bg .

Често задавани въпроси - FAQ :

за работа със строителни подемници/хаспели, които възникват във вас, и на които отговарям в текста по-долу.

Какво представлява строителният подемник?

Строителният подемник е специализирано строително оборудване, предназначено за транспортиране на работници и материали от и до различни височини на строителния обект. Строителният подемник обикновено се използва за работа на височини, където стълбите и други традиционни методи на достъп не са достатъчно ефективни.

Видове строителни подемници:

Строителните подемници биват два вида: за превоз на работници и материали, и за превоз на материали. Строителните подемници предлагат разнообразие от товароподемност и размери на работния кош. Както и при подемните платформи, и тук  височината на строителния подемник се формира от необходимия брой колони/мачтови секции, всяка с дължина около 150см. За разлика от подемните платформи, строителните подемници, почти нямат ограничение в максимално допустимата височина на монтаж, спрямо техническите параметри заложени от производител.

Хаспел под наем

Каква е разликата между подемник за превоз на хора и товари и за превоз на товари?

Строителните подемници за превоз на хора и товари биват два вида: открит тип, закрит тип. Строителен подемник открит тип е подемно съоръжение с товароподемност от 300кг до 5000кг. Открития тип строителен подемник се управлява от кабината/работния кош, чрез табло за управление с бутони за посока на движение – нагоре и надолу. С цел безопасност, на открития тип има възможност да се монтира покрив, предпазващ ползващите го от падащи предмети. Скоростта на движение на открития тип строителен подемник е до 12м/мин., като скоростта е регламентирана по машинна директива.

Закрития тип строителен подемник, наричаме и строителен асансьор, като същият представлява изцяло затворена кабина за превоз на работници и материали. Строителните асансьори се предлагат с товароподемност от 400кг до 5000кг., като за още по-голяма продуктивност на строителния обект, някой от моделите предлагат на една колона/мачтова секция два строителни асансьора. Скоростта на движение на строителния асансьор варира от 20м/мин до 99м/мин, като скоростта на движение се контролира от честотен регулатор.

Строителен подемник за превоз на товари предлага товароподемност от 300кг до 5000кг. За разлика от строителния подемник за превоз на работници и материали, на строителния подемник за превоз на материали е забранен превозът на работници. Управлението на строителния подемник за товари е изцяло от ниво „0“ на работната площадка, като има модели, които се програмират да спират автоматично на предварително зададени етажи. Скоростта на строителния подемник за превоз на товари е 20м/мин или 25м/мин., като скоростта е зададена от производител.

Строителен асансьор под наем

Да обобщим за строителните подемници: Строителните подемници са отличният вертикален транспорт за превоз на работници и материали на строителния обект. Дали ще използвате открит или закрит тип, строителния подемник, ще ви помогне да спестите времето за достигане на работниците и материалите до съовъения етаж, като повиши производителността на строителния обект. Ако искате и вие да ползвате строителни подемници, обадете ни се на +359877360060 или ни пишете sales@platformi.bg.